Kenen pöydälle sosiaalinen kestävyys kuuluu?

Sosiaalinen kestävyys ja sen moninaiset muodot puhututtaa näin kesäkuun alussa. Yhdenvertaisuuslakiin tehtiin 1.6 uudistuksia, jonka myötä täsmennettiin arviointikäytäntöjä työhönoton osalta sekä liitettiin arviointi vahvemmin osaksi yhdenvertaisuussuunnitelmia. Yhdenvertaisuussuunnitelmiin on liitettävä tästä eteenpäin arvioinnin johtopäätökset ja kuvaus, miten johtopäätöksiin on päädytty.

Samaa linjaa haetaan EU-tasolla regulaation kiristyessä. CSRD direktiivin myötä kestävyysraportoinnin luotettavuutta parannetaan ja due diligence -prosessin kautta arvioinnin ja seurannan on pohjauduttava dataan, joka kaavamaisesti pystytään jäljittämään sen alkulähteille. Yritykset tarvitsevat siis omaa dataa sanojensa ja tekojensa tueksi.

Yhdenvertaisuuden jatkuva esille nostaminen, vaikkapa pride kuukauden kautta, on selkeä esimerkki, että muutosta yhdenvertaisempaan tulevaisuuteen rakennetaan monessakin yrityksessä. Liput liehuvat kesätuulen heiluttamana, mutta kenen pöydälle yhdenvertaisuus asiat päätyvät?

ESG – Uutta tasapainoa kirjainten välillä

Yhdenvertaisuus on osa sosiaalista kestävyyttä, jonka tavoitteena on rakentaa yhdessä ESG muiden ulottuvuuksien kanssa parempi tulevaisuus meille kaikille. Eriarvoisuuden vähentäminen on keskiössä sosiaalisesta kestävyydestä puhuttaessa. Nyt kun sosiaalinen kestävyys halutaan myös mitattavaan muotoon, kenen tontille tämä kuuluu? Sustainability-tiimeissä hanskataan ympäristöön liittyvä kestävyystyö, mutta kuka ottaa kopin omasta työvoimasta, joka sekin osa raportoitavaa (KPI) kestävyyden suorituskyvykkyyttä?

  • HR, koska ihmiset ja henkilöstö kuuluu tälle tontille
  • JOHTO, koska strateginen kestävyys, ihmisten johtaminen ja henkilöstötuottavuus
  • TALOUSHALLINTO, koska regulaatio kiristyy ja numeroiden on täsmättävä
  • SUSTAINABILITY tiimit, koska kestävyys ja sosiaalinen kestävyys on kestävyyden ytimessä myös EU:n virkamiesten mielestä.
  • HENKILÖSTÖ, koska sosiaalisen kestävyyden data kietoutuu erityisesti vaikutusten kautta ihmisiin.

Rohkeasti kohti ensimmäistä askelta

Mistä lähteä liikkeelle, kun tontti, josta puhutaan on iso ja kuuluu vähän kaikille?

Ehdotan strategiaksi pala kerrallaan sisään, mutta nopeasti, muuten jäädään kiinni housut kintuissa! Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel, lähteä keräämään ymmärrystä sosiaalisesta kestävyydestä. Sen jälkeen kääntää katse oman organisaation sisään ja tunnistaa missä olemme itse menossa, tunnistaa myös riskit missä olemme vasta alkumetreillä. Ja sen jälkeen on helpompi vasta lähteä rakentamaan kestävyysstrategiaa, olennaisuusarviointeja ja suunnitelmia kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

8.6 klo 9:00-9:45 järjestämme aamuwebinaarin Sosiaalinen kestävyys ja DEI osana yritysten arkea, josta on hyvä lähteä liikkeelle ymmärryksen kanssa.  Tule kuulolle, jälkitallenne ilmoittautuneille!

Ilmoittaudu webinaariin: bit.ly/sustainableworkinglifewebinaari

Kirjoittaja, Tiina Mustonen, on kolmen lapsen äiti, joka surffaa työelämän aallonharjalla ja välillä myös sen alla.

Ota yhteyttä: Tiina Mustonen/ CEO & Sustainable working life coach, +358 45 78713579, [email protected]

#kestävätyölämä #sustainableworkinglife #sustainability #kestävyysosaaminen #kestävyysvalmiudet #kestävyysraportointi #tulevaisuudentyöelämä #vastuullisuus #hehkubusiness #kestäväntyöelämänpuolesta

Scroll to top