Kestävän työelämän konsepti

” Liekitän kestävyyttä ja ah miten hyvältä se tuntuu! “

Työn merkityksellisyys on noussut viime syksystä alkaen ihan uusiin sfääreihin, kun pitkään kytenyt liekki roihahti täyteen voimaansa vuoden pimeimpänä aikana lokakuun lopulla. Olin viikon valmennusreissulla, jossa oli kerrankin tilaa havainnoida missä oma ja ympärillä oleva työelämä oikein on menossa. Globaaleilta toimintaympäristön muutoksilta ei enää voinut ummistaa silmiään. Taantuma, osaajapula, koronaväsymys, kiristyneet valtasuhteet, quiet quitting, nousevat korot… Maailmamme on sairas ja se oireilee kestämättömän työelämän ongelmilla. Kun kestämätön alkaa muodostua todella kestämättömäksi, on löydettävä vastavoima, unelma, jota kohti on lähdettävä suuntaamaan, sillä tuleen ei voi jäädä makaamaan.

“Työnantajat kilpailevat osaajista yhä, vaikka taloustilanne on huonontunut. Suuret työnantajayritykset yrittävät erottua muista työnantajista  esimerkiksi epätavallisilla työpaikkaeduilla.” (YLE Työelämä 19.2.)

Vastavoimaa kestämättömälle työelämälle – erotutaan kestävyydellä

Tulesta pääsen takaisin liekittämiseen. En tiedä mistä edes koko sana on hypännyt osaksi arkikieltäni, mutta voima joka siinä piilee viehättää. Liekittämisellä kuvaan tässä olotilaa, jossa yhdistyy usko, voima ja merkityksellisyys ja toki iso ripaus innostusta. Ja liekkini roihuaa nyt kestävyydelle, kestämättömän työelämän vastakohdalle. Ja kestävyyden momentum on juuri nyt tässä. Siitä pauhataan mediassa, työpaikoilla, tutkimuksissa, joka paikassa ainakin minun arkitodellisuudessa. Kuinka inspiroivaa! Inspiroivaa on myös keskustelut, joita tämän teeman alla olen käynyt satoja viime viikkojen aikana.

Olen haastatellut tutkijoita, sparrannut asiakkaiden kanssa, rakennellut tiimin kanssa valtaisaa kestävyys canvasta, kuunnellut kymmeniä podcastejä, lukenut kirjoja ja artikkeleita ja äimistellyt, millaisia mahdollisuuksia ja osaamista meiltä löytyykään muuttaaksemme kurssiamme. Janne, business sparrini on myös ollut merkittävä oivalluttaja matkan varrella unohtamatta työpariani Hannaa. Kestävyyden tematiikka ja syvyys on muuttanut arkeani kertaheitolla ja tuonut työhön imua, jollaista en ole pitkään aikaan kokenut. Eikö kestävä työelämä kuulostakin kertakaikkisen loistokkaalle?

Kestävyys ei kuvaa uutta, vaan huolella rakennettua, sitkeää, lujaa ja vakaata, jopa ikiaikaista. Kestävyys ei synny hetkessä, vaan vaatii jatkuvaa kehittämistä, parantelua ja  testausta, joten eipä voisi olla mainiompi ilmaisu ideaali työelämästä ja sen jatkuvasta kehittämisestä.

Ei viherpiperrystä, vaan kilpailuetua!

Kestävä työelämä pitää myös sisällä nipun arvoja ja periaatteita, jotka jakavat monet meistä. Kestävyys on laatua, joka edellä valintoja ja päätöksiä tehdään. Kestävyyteen heijastuvat kestävän kehityksen arvot ja periaatteet monimuotoisuudesta yhdenvertaisuuteen, luontorakkaudesta yksilön ekologisiin arkikäytäntöihin. Kestävä asia ei hajoa, käytön jäljen patinoituvat kauniiksi pinnaksi niin kuin meillekin tulisi työelämässä käydä. Emme murru burnoutteihin ja jatkuvaan kuormitukseen, vaan kuormituksen säätely ja tasapainoinen arki on yksilöiden ja yhteisöjen osaamisen perustaa. Mikäänhän ei ole parempi kuin se äidinäidin laadukas villapaita, joka ei nyppäännyt päivittäisestä käytöstä huolimatta, materiaali joka on laadukasta ja kestävää. Mitä jos työelämämme olisi yhtä huokoista, mutta lämmittävää kuin tuo neule?

Hastag kestävän työelämän puolesta

Globaali työelämä on joutunut syvään murrokseen talouden taantumisen sekä muuttuvien ympäristö- ja resurssiongelmien seurauksena. Yritysten ja työntekijöiden välille on kasvanut kestävän työelämän juopa, jota haluamme olla ratkaisemassa. Ja tämä seikkailu on vasta alussa! #kestäväntyöelämänpuolesta -> Lähdetkö mukaan?

#kestävätyölämä #sustainableworkinglife #sustainability #kestävyysosaaminen #kestävyysvalmiudet #kestävyysraportointi #tulevaisuudentyöelämä #vastuullisuus #hehkubusiness #kestäväntyöelämänpuolesta

Scroll to top